Anomaliile dentomaxilare sunt tulburări de creștere și dezvoltare a dinților și oaselor maxilare , de cauză genetică sau dobândite în cursul vieții . Ele trebuie prevenite și tratate din timp , deoarece au consecințe neplăcute, estetice și funcționale .

Tratamentul ortodontic (= îndreptarea dinților ) presupune exercitarea unor forțe controlate , de intensitate moderată și durată lungă asupra arcadelor dentare , avand ca rezultat final alinierea dinților , urmat de o modalitate de menținere a acestuia, pentru prevenirea recidivelor . Un astfel de tratament se face de obicei prin aparate ortodontice fixe , colate pe dinți , care sunt destul de incomode si mai puțin estetice , motiv pentru care mulți pacienți nu le agrează. Pentru depășirea acestor dezavantaje s-au imaginat aparate ortodontice transparente care produc aceleași rezultate , dar cu un un aspect fizic mult mai favorabil .

Concret, tratamentul constă în aplicarea pe arcadele dentare a unei serii de alignere (aliniatoare ) confecționate dintr-un material rigid , fin și transparent care acoperă dinții , exercitând forțele necesare deplasării dentare și fiind în același timp practic invizibil. Pacientului i se ia o amprentă după care se confecționează un model de studiu , se fac radiografii și fotografii . Aceste date se trimit laboratorului colaborator , unde se realizează o simulare 3 D a pașilor planului de tratament și se execută o serie de alignere , fiecare cu o mică modificare față de etapa anterioară. Acestea se trimit în cabinet unde medicul le aplică pe arcadele dentare ale pacientului , pe rănd , la un interval de o lună . Pacientul va purta alignerele timp de 20-22 de ore pe zi , ele fiind indepărtate din cavitatea bucală pe durata meselor și cu ocazia igienizării.Tratamentul durează pâna la un an , in funcție de gravitatea anomaliei și amploarea modificărilor dorite și se finalizează cu un set de alignere care se poartă pentru durate mai scurte , în vederea menținerii .

Alignerele transparente sunt comode și estetice , constituind o alternativă valoroasă la tratamentele ortodontice clasice .

You may also like

No Comment

Comments are closed.