Afecțiunile parodontale

Parodonțiul reprezintă totalitatea țesuturilor care susțin dintele – gingia, osul alveolar și ligamentul parodontal. Bolile parodontale sunt de regulă inflamatorii, cauzate de o gama largă de microorganisme care trăiesc în cavitatea bucală și prosperă în depozitele moi (placă dentară) sau dure (tartru). Tratamentul lor este complex, adresânduse direct factorilor cauzali. În lipsa măsurilor terapeutice dinții se mobilizează treptat și se pierd în final.

Iată câteva din cele mai frecvente forme de afecțiuni parodontale:

Gingivita – stadiul incipient al unei afecțiuni parodontale, caracterizat prin sângerare, moliciune, inflamarea și înroșirea gingiilor.

Parodontită marginală – un stadiu mai avansat al unei afecțiuni gingivale în caresunt afectate osul maxilar și ligamentele corespunzătoare. Din cauză gingiasedepărtează de dinte sunt afectate osul maxilar și țesuturile din jur.

Parodontită avansatăevoluția parodontitei marginale care are ca rezultat afectarea gravă a osului maxilar. Gingia se retrage mult și se formează puroi. Consecințele sunt mult mai serioase: deteriorarea masivă a osului maxilar, slăbirea și pierderea dinților.