Anomaliile dentomaxilare

Anomaliile dento-maxilare sunt tulburări de creștere și dezvoltare ale dinților și oaselor, de cauză genetică sau dobândite în cursul vieții. Acestea trebuie prevenite și tratate din timp prin măsuri ortodontice pentru restabilirea echilibrului estetic și funcțional la nivelul cavității bucale.

Anomaliile dento-maxilare pot fi corectate și cu ajutorul gimnasticii mușchilor gurii – miogimnastica. Acesta este foarte importantse aplice chiar din momentul în care a fost descoperită anomalia, încă din copilărie și să se facă cu ajutorul mamei, când copilul este încă foarte mic. Miogimnastica se aplică la mușchii masticatori, mușchilor gâtului, limbii, faringelui și ai gurii. Copilul va face exercițiile în fața oginzii pentru a-și urmări mișcările sale.
Diastema (strungăreața) la copii și la unii adulți reprezintă spațiile, golurile dintredinții incisivi centrali și este tot o anomalie dentară, în care dinții nu sunt implantați în mod corect pe arcadele dentare. Strungăreața este întâlnită mai ales la dinții superiori și mai rar la dinții inferiori. Există și cazuri în care toți dinții unui adult au spații între ei, atât cei superiori cât și cei inferiori și această anomalie este un lucru ereditar. Spațiul acesta dintre dinți poate fi de jumătate de mm, de câțiva mm sau chiar cât lățimea dintelui. Diastema poate fi remediată (uneori chiar cu ajutorul intervenției chirurgicale).