Dacă te plimbi într-un supermarket la raionul de întreținere a sănătății gurii iți dai seama că obsesia secolului 21 este a avea dinți mai albi și sănătoși .Și ironia este că deși există mii de produse de curățare , lustruire și protecție a dinților , statisticile arată că nu suntem așa de buni la prevenirea și combaterea cariei și a bolii parodontale .
Iată câteva moduri de îmbunătățire a sănătății orale :
Statistică:
Medicii recomandă înlocuirea la fiecare două luni a periutei de dinți . Dar aproximativ 90% dintre noi nu o fac …
Ce să faci ?
–schimbă periuța îndată ce perii ei încep să se uzeze. Perii noi îndepărtează cel puțin de 3 ori mai multă placă dentară decât cei ai unei periuțe uzate . Iar dacă foloseșți o perie electrică, caută una care are capul compact . Studii recente arată că cele cu capul cavitar adăpostesc de 3000 de ori mai multe bacterii …
Statistică :
85 % dintre bărbați și 65% dintre femei nu folosesc zilnic ața dentară.
Ce să faci ?
–nu folosi ața dentară numai la ocazii speciale,cum ar fi o întâlnire , un interviu sau vizită la dentist . Curățarea zilnică îndepărtează coloniile bacteriene adăpostite în șanțul gingival înainte de a provoca boală parodontală, asociată cu afecțiuni cardiovasculare și diabet de tip 2. Încearcă ața dentară gata fixată pe mâner de plastic pentru a-ți fi mai ușor să o folosești în orice ocazie și în orice loc te-ai afla .
Statistică :
Riscul de boală cardiovasculară crește cu 70% dacă nu te speli de două ori pe zi și nu foloseșți ața dentară zilnic .
Boala parodontală crește nivelul de inflamație din organism ridicând astfel riscul de boli cardiovasculare și diabet . Totodată se asociază cu boli cronice pulmonare obstructive , pneumonie ,boli cronice renale ,artrită reumatoidă, probleme de memorie și concentrare,obezitate, cancer și chiar depresie .
Ce să faci ?
-dacă eșți nesigur asupra modului correct și timpului alocat periajului (înainte-înapoi, circular, de sus în jos, de la roșu la alb ,1/2/3 minute)… nu ești singurul ! E simplu .Doar asigură-te că perii toate fețele dinților pentru două minute .
Statistică :
36% dintre noi nu au intrat anul trecut într-un cabinet de medicină dentară.
O vizită anuală la dentist salvează bani, prevenind boală parodontală și tot cortegiul de boli asociate . Tratamentul infarctului miocardic , al atacului cerebral , al diabetului sunt mult mai costisitoare decât profilaxia și tratamentul stomatologic .
Ce să faci ?
Foarte multe cabinete oferă promoții la pachetele de profilaxie . Asigurarea medicală de bază acoperă în totalitate costurile profilaxiei anuale pentru copii și în proporție de 60% pentru adulți . Alege-ți un medic dentist care îți place și stabilește cu el relații de durată. Medicii apreciază pacienții care își dau interesul și nu de puține ori le oferă facilități de plată.
Statistică
Cola , băuturile acidulate și sucurile de fructe au nevoie de 30 de secunde că să atace smalțul dinților .
Ce să faci ?
bea apă sau ceai de plante în loc de cola , mănâncă fructul întreg în loc de suc. Pentru reducerea inflamației adoptă o dietă corectă , fă mișcare , asigură-ți un aport suficient de acizi grași esențiali omega 3.
Sursă : Sharecare